Informatie: Geschiedenis
     
 

Koninklijke theatergroep Kunst en Geest uit Westerlo werd opgericht op 24 november 1945. In de geest van die tijd werden de eerste jaren stukken opgevoerd zoals Robrecht van Vlaanderen, De koopman van Venetië, Barabas.

Rond de jaren 50 – 60 waren ontegensprekelijk de successtukken Waar de Ster bleef stille staan en de klucht Pekdraad en miljoenen, die meer dan 20 opvoeringen haalde. Rond de jaren 62 – 65 kende K en G een minder succesrijke periode.

Maar in 1970 kende de kring met een verjongde ploeg een 2e start. Vanaf 1979 is de kring gaan werken met beroepsregisseurs: Fred Robion van de KVS Brussel regisseerde toen Een vloog over het koekoeksnest. Het was de eerste maal dat dit stuk door amateurs gebracht werd. Na Fred kwamen Hugo Danckaert, Theo Hijzen, Marnix Verduyn, Johan Van Lierde, Hans Royaards, Lucienne De Nutte, Pol Goossen, Rudi Delhem, Marc Stroobants, Brigitte De Man, Gunther Samson.

Successtukken van de laatste 20 jaren waren naast Een vloog over het koekoeksnest o.a. Het dagboek van Anne Frank, De nacht van Suzy Bernstein, Lily en Marleen, Van de brug af gezien, De drie zusters, Kat op een heet zinken dak, Reinaart, De schoonzusters, Groenten uit Balen, King kongs’ dochters. In 1980 won K en G het ‘Stedelijk toneeltoernooi der stad Herentals’ met Een vloog over het koekoeksnest. Maar de hoogtepunten waren twee overwinningen in het ‘Toernooi der lage landen’ te Elsloo (Nederland): in 1985 met De nacht van Suzy Bernstein en in 1986 met De maxibulen, beide in een regie van Hugo Danckaert. In 1989 kreeg K en G in Gent de Staf Bruggenprijs voor haar productie De Caraïbische zee van René Verheezen. Ook in het ‘Vondeljuweel’ liet de kring van zich horen: in ’94 en 2002 telkens met 2 gouden Joosten, maar vooral in ’98 met 5 gouden Joosten én de eindoverwinning voor De drie zusters van Tsjechov.

De kring speelt dit jaar haar 74e stuk, telt nu 80 leden, waarvan 41 spelende, en brengt 2 producties per jaar voor telkens 1500 à 3500 toeschouwers. Sinds ’92 heeft de kring in het centrum van Westerlo haar eigen theaterzaal ’De Krekke’. Bram Vermeulen noemde het na zijn optreden aldaar ‘…het beste kleinere theater van Nederland en Vlaanderen’. In 2002 werd een eigen jongerenwerking opgericht die onder de naam ‘De theatermakerij’ in 2003 hun eerste creatie brachten. (Ga naar De THEATERMAKERIJ)