Archief
     
 

Kunst en Geest stellen graag aan U voor

"De Krippele"
Auteur:Martin Mac Donagh
Regie:Geert De Smet

In 2002 was De Krippele d? theaterhit in Vlaanderen.Het jonge theatergezelschap Olympique Dramatique werd er zo bekend mee dat Tom Lenaerts de spelers uitkoos om de hoofdrollen te spelen in de succesreeks van TV-1 "De Parelvissers".Ze schopten het stuk ook tot op het Theaterfestival,waarin altijd de zes beste stukken van het jaar in Vlaanderen en Nederland opnieuw vertoond worden.

De jonge Ierse schrijver Martin Mac Donagh is na Engeland ook een toptoneelschrijver in Europa geworden.Hij wordt wel eens de Quentin Tarantino van het theater genoemd.Zijn stukken zijn hard,wreed,bijtend,maar ook humoristisch,volks.Op dit ogenblik toert Olympique Dramatique met een nieuw stuk van hem "De luitenant van Inishmore"door Vlaanderen en opnieuw zal het een van de meest spraakmakende producties van het jaar worden.

"The Cripple of Inishmaan",de oorspronkelijke titel, speelt zich af op het eiland Inishmaan voor de westkust van Ierland.Daar heerst een ge?soleerde dorpscultuur met enggeestige,traditionele en conservatieve inwoners.In deze onverstoorbare hi?rarchie treedt Billy,de krippele of kreupele,op als een stoorzender.In deze bekrompen gemeenschap is het sociaal aanvaard om de kreupele te beschimpen.De kreupele zelf wacht op iets?een gebeurtenis ?iemand die de somberheid van zijn leven zal doorbreken.Zal dit gebeuren als de Amerikaanse filmcrew op een naburig eiland neerstrijkt om de documentaire over de inwoners van de Aran-eilanden,waartoe Inishmaan behoort,te draaien ?

Het stuk is geen zwaar stuk.Integendeel.Er is de combinatie van geweld en humor,een sterke spanning,die u als gevaarlijk ervaart,zelfs als u op dat ogenblik hardop aan het lachen bent.Smartlappen zijn het met venijnige trekjes,waarin dolkomische sc?nes afwisselen met soapachtige sentimentaliteit en brutaliteit. Kortom,een geweldig stuk.In een overweldigend decor en in een taal die de regisseur en de spelers samen herwerkt hebben en die de speciale sfeer die over het stuk hangt nog zal accentueren.

Speeldata:
  • 9-10-16-17-23-24-27-30-31 maart 2007
  • 6-7 april 2007
      Telkens te 20 uur

Plaats: theaterzaal De Krekke Westerlo

Hartelijk welkom

Spelers:Jacques Arnauts, Bieke Fran├žois, Assunta Geens,Rit Laenen, Ajes Rens, Jos Rens, Kris Rens, Vincent Ropers, Karsten Truyens